Parròquia de Lladurs
El poble de Lladurs (834 m d’altitud) es centra en el replà on es s’alça l’actual esglèsia parroquial de Santa Maria del Pla, al peu de l’antiga església i de les ruïnes del castell i on es poden trobar els serveis municipals bàsics, com l’ajuntament i l’escola.
El poblament de la parròquia de Lladurs és antiquíssim, com ho testimonien els dòlmens trobats l’any 1935. El nom de Lladurs –Ladurs, com es coneixia fins fa ben poc- té, segons el filòleg J. Corominas, un origen ibèric; derivaria d’Ilidurci. En canvi per a altres estudiosos provindria del llatí i faria referència a les deus d’aigua del territori. I és que a Lladurs, d’aigua no n’ha faltat mai; per això les aïgues de Lladurs han abastat la capital solsonina des de fa segles.
El castell i terme de Lladurs havien estat antigament sota el domini del monestir de Tabèrnoles i, més endavant, dels vescomte de Cardona. Aquest castell, documentat des de començaments del segle XI, se situa dintre de la línia defensiva de la que en formaven part també els castells de Navès, Besora i Olius i que controlava els accesos a les valls del Cardener i l’Aigua d’Ora
Al terme de Lladurs es troben citades tres esglésies:, l’antiga església parroquial de Sant Martí, la de Santa Maria i la de Sant Miquel del Pla de Cirera.




Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal - Política de privacitat