Balma de la Llera: Balma sepulcral situada cronològicament dins del calcolític. Es tracta d'un bloc amb visera sota la qual s'hi realitzaren diversos enterraments. D'aquest jaciment en destaquen alguns vasos de tipus campaniforme (s'anomenen així perquè tenen forma de campana invertida) decorats minuciosament amb incisions geomètriques. Aquest sepulcre fou excavat a principis del segle XX per Mn. Joan Serra i Vilaró. Els materials arqueològics sorgits d’aquesta balma, els podreu observar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
Les Portes: Hàbitat prehistòric, situat al nord-est del municipi en una petita vall barrada pels congles d’Encies, la riera de Canalda i d’Isanta. Es tracta d’un immens bloc de conglomerat en forma de balma que serví d’hàbitat o allotjament puntual en períodes de transhumància per a diferents pobladors de períodes ben diversos. En aquest indret s’instal·laren diferents grups humans (descobrerts en els diferents nivells del jaciment) que abarquen des del Neolític a l’època contemporània passant pel Calcolític, l’Edat del Bronze, l’Edat del Ferro i l’Època Medieval. Encara es realitzen treballs d’excavació.
Sepulcre de Font Petera. Enterrament del neolític mitjà. Aquest sepulcre fou excavat a principis del segle XX per Mn. Joan Serra i Vilaró. Amb el pas dels anys ha desaparegut però els materials arqueològics sorgits els podreu observar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
Sepulcre de Font de Cirera. Enterrament del neolític mitjà. En aquest sepulcre es localitzà un dels pocs vasos sencers que es conserven del neolític a la comarca. Es tracta d'un vaset de mides petites amb una petita nansa a la part inferior. Aquest sepulcre fou excavat a principis del segle XX per Mn. Joan Serra i Vilaró. Amb el pas dels anys ha desaparegut però els materials arqueològics sorgits els podreu observar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
Megàlit de la Torre d'en Dach. Es tracta d'un enterrament del Bronze Antic. En aquest megàlit s'hi localitzaren nombrosos materials arqueològics: anelles de metall, fragments de sílex, ceràmica campaniforme i ceràmica amb incisons i empremtes digitals. Aquest sepulcre fou excavat a principis del segle XX per Mn. Joan Serra i Vilaró. Amb el pas dels anys ha desaparegut però els materials arqueològics sorgits els podreu observar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.